Naturlig orange farve knuses i morter, så pigmentet kan bruges til fremstilling af pastelkridt

Pastelkridt fremstillet af naturlige jordfarver og jernoxider

Vi fremstiller pastelkridt i hånden med kridt fra lokale brud og ugiftige pigmenter fra de områder i verden, hvor de smukkeste og naturlige farver forekommer.

På værkstedet i Højerup blander og ælter vi kridtmassen, derefter håndruller vi hvert kridt, der efter tørring skæres, inden det pakkes i æsken.

Vi blander, tilretter og justerer hver enkel farve og tilstræber at skabe farvesammensætninger, der ligger tæt på naturen og det nordiske lys.

For os er farverne af afgørende betydning, ikke kun den enkelt farve, men også farvernes kombinatorik og indbyrdes kontraster: Afdæmpede mørke naturlige jordfarver sat op mod lyse eller mere farvestærke kulører, kolde – varme, lyse – mørke og komplementærkontraster.

En farve får først sin kvalitet, når den opleves med og står i kontrast til andre farver, derfor er både farvestyrke, samspil, harmoni, form og størrelse faktorer, vi har taget stilling til i vores udviklingsarbejde.

Bindemidlerne blander vi af naturlige materialer, og hverken vores pastelkridt eller vores fixativ indeholder plast. Vi tilsætter ikke konserveringsmidler, titandioxid eller andre stoffer, der kan virke hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. 

Pigmenter

Vi anvender primært jordfarver og jernoxider til vores pastelkridt. De fleste køber vi færdige, men enkelte pigmenter renser, dekanterer og river vi selv.

De naturlige pigmenter findes mange forskellige steder i verden, men der er ikke så mange, der forhandler dem, da de syntetiske pigmenter efterhånden dominerer markedet.

Vi er så heldige at have et tæt samarbejde med nogle små farvemøller, der stadig selv forarbejder, brænder og river jordfarvepigmenter.

Brændingen er afgørende for pigmentets farve og glød. Ved brænding på 700-800 grader ændrer fx. gul okker sig til rød og brændes det samme pigment ved højere temperaturer bliver farven kølig og til en kølig brun-violet som “caput mortuum”.

Der er naturligvis også forskelle på jordfarverne i forhold til, hvor pigmentet er gravet op. Den brune umbra fra Italien er forholdsvis lys sammenlignet med den næsten sorte umbra fra Cypern. Det er blandt andet derfor, vi anvender den fine danske løvskal-okker.

Okker fra Løvskal

Den smukke danske jordfarve okker kommer fra Løvskal, en lille by mellem Viborg og Randers. Her lå der indtil ca. 1960 et lille okkerværk, der tidligere har forsynet vores farvefabrikker med okker. I dag er det næsten ikke til at forestille sig, at der nogensinde har været en fabrik, og det naturskønne område ser helt uberørt ud med træer, buske og søer. Naturen finder altid ud af at gendanne sig selv, men graver man lidt i jorden, kan man stadig finde den smukke løvskal-okker.

Vores Nyhedsbrev

Ønsker du tips og inspiration til det kunstneriske arbejde med
vores produkter og besked ved lancering af nye produkter,
kan du tilmelde dig Chalk Copenhagens nyhedsbrev her. 

Select your currency
EUR Euro